Buytenland

Bij de aanbieding van het rapport Natuuronderzoek Buytenpark Zoetermeer aan Wethouder Roerig 2003-10-23 door Prof.dr.ir. Taeke M. de Jong, hoogleraar Technische Ecologie Faculteit Bouwkunde TUDelft.

 

Stress in gevaarlijke omstandigheden is een natuurlijke reactie die alles concentreert op vechten of vluchten. Dat zie je in het Buytenpark als alarmerende merels opvliegen voor een ransuil. Stress in het menselijk lichaam zet de spijsvertering, de herstelwerkzaamheden en vrije gedachten, kortom de re-creatie op nul om een overlevingsinspanning te kunnen leveren.

De stedeling wordt echter voortdurend met stress geconfronteerd: op het werk, gedwongen thuis, achter de televisie of in het verkeer. De herstelwerkzaamheden van lichaam en geest worden telkens stopgezet met als bekend gevolg ziekten zoals kanker. Er gebeurt echter nog iets: men kan niet vechten of vluchten en compenseert dat later op de dag in criminaliteit, sport of vakantie, naar gelang de beurs het toelaat. Dan is het echter te laat: de vrijgekomen energie is neergeslagen in de aderen en men overlijdt aan onze eerste doodsoorzaak, hart- en vaatziekten.

 

In een tijd van bezuinigingen en 50 000 ontslagen bij de overheid raken mensen meer gestresst en gaan ook nog eens minder op vakantie. Wisten zij maar dat de bergen in Zoetermeer zo dichtbij zijn dat je daar een kwartiertje van het Buytenland verwijderd bent. Het is een planten- en dierenpark met adembenemend uitzicht op de Deltametropool, een wereld vol stress waar je boven kunt staan.

 

Als je vervolgens daar de moeite neemt de natuur wat dichter om je heen met aandacht te bekijken ontrolt zich voortdurend een spectakel, een historie van oorlog en vrede, eten en gegeten worden, vechten en vluchten. Een actiefilm is er niets bij en verveling is onmogelijk geworden. Er zijn maar weinig mensen die dat doen, maar als ze het doen raken ze in de ban van een relativerende wereld, verder van de onze verwijderd dan Nieuw Zeeland en toch heel dichtbij. Zulke mensen zullen ongetwijfeld langer voor de gevolgen van stress gespaard blijven.

Langer zullen zij leven.

 

Lang leve dus de werkgroepen die deze wereld in kaart gebracht hebben! De vogel-, vlinder-, vleermuis- en plantenwerkgroepleden van Zoetermeer zullen langer leven dan de gemiddelde stedeling. Zij zullen immers voortleven in dit rapport, dat voor de zoveelste keer de ogen van ecologisch Nederland op Zoetermeer richt: de stad met een Vos in dienst die speurt zodat alles daar het eerst gebeurt. Hier is voor het eerst aangetoond dat een stad meer wilde soorten kan ontwikkelen dan zijn wijde omgeving, hier werd die Groeistadontwikkeling 10 jaar lang gedocumenteerd en in de plaatselijke bibliotheek voor ecologisch Nederland terugzoekbaar gemaakt, hier werd een baanbrekend stedelijk natuurplan bedacht, hier werd met het puin van Haaglanden de blik verwijd en hier werd in vijf jaar natuurmonitoring bewezen dat dat natuur oplevert en het plezier van een ontdekkingsreis naar duizend volken.

 

Mijnheer de Wethouder, in de werkgroepen die het werk gedaan hebben zijn meer landelijke bekendheden vertegenwoordigd dan U vermoedt. Zij hadden helaas geen tijd. Ik ben dus niet de eerst aangewezene voor deze eer, maar een eer is het om U dit rapport te kunnen aanbieden. Ik ben trots op deze stad, op zijn speurders, op hun rapport en op hun opdrachtgever.